Mapování vybraných toků z hlediska transportu dnových splavenin - Válek, Jiří (2020)
Práce je zaměřená na hodnocení vybraných toků z hlediska transportu dnových splavenin. Zkoumaným povodím bylo povodí Hodonínky. Hlavním cílem bylo celkově prostudovat povodí a zjistit, zda má lokality s výraznými zdroji splavenin podél toku, jestli je tok antropogenně upraven a v jak velké míře, jaký vliv na něj mají větší přítoky a zda se v toku nacházejí bariéry, bránicí transportu splavenin. Dále bylo potřeba provést měření zrnitosti, zhodnotit, jak velké klasty se v toku nacházejí. První část byla zpracována terénním průzkumem celého toku, včetně jeho přítoků. Druhá zahrnovala měření klastů na 10 segmentech, rozdělených na hlavním toku a přítocích. Tato byla prováděna metodou pebble count a na každém úseku se změřilo 200 klastů, popřípadě odebral vzorek na přesítování. Spolu s daty poskytnutými Lesy ČR a terénním výzkumem je zřejmé, že některé bariéry budované na Hodonínce plní ochrannou funkci před povodněmi. Výsledky zrnitosti naznačují, že střední a horní úsek Hodonínky má prof