Pozorované a predikované změny srážkového režimu v ČR - Harásek, Martin (2019)
V souvislosti se současnou změnou klimatu lze předpokládat kromě známého globálního nárustu teploty vzduchu také změna srážek. Přestože se celkové úhrny srážek v České republice statisticky významně nemění, lze očekávat změnu v jejich vnitřním charakteru. Cílem této práce bylo s využitím dat ze 14 homogenizovaných stanic České republiky tyto potenciální změny najít a popsat. Z výsledků je zřejmý například výrazný pokles podílu zastoupení dubnových a říjnových úhrnů na celkovém ročním úhrnu. Nárust je zřejmý v zastoupení srážek lednových a květnových. Charakteristickým způsobem se mění také variabilita srážek. Zjištěn byl výrazný pokles variability v měsících XI-II, resp. V-VI, nebo naopak obecný vzestup variability v červenci a srpnu, popř. lokální v dubnu a říjnu. Mění se také četnost výskytu extrémních měsíčních úhrnů. Těch ubývá s výjimkou dubna v dlouhém období měsíců XI-IV, zatímco jejich zvýšená četnost byla zjištěna v měsících VII-IX. Naopak se zdá, že v charakteristikách kontin