Síla stisku u seniorů jakožto ukazatel soběstačnosti - Peštuková, Hana (2020)
Síla stisku ruky je dobrým ukazatelem celkové tělesné zdatnosti a schopnosti samostatně provádět základní denní činnosti. Dále se ukazuje, že osoby, které jsou méně spokojené v životě jsou méně aktivní a jejich tělesná zdatnost se snižuje. Cílem této práce je zjistit, zda existuje vztah mezi maximální sílou stisku ruky a soběstačností u populace seniorů. Účastníky výzkumu byli dospělí muži a ženy ve věku od 66 let, v počtu 142 jedinců. Každý se účastnil měření síly stisku ruky pomocí dynamometru Chatillon, výsledky zaznamenány v kilogramech (kg). Pro stanovení soběstačnosti bylo využito dotazníku vytvořeného pro-gramem Kardiovize 2030. Na základě 18 otázek bylo spočítáno skóre závislosti a skóre nespokojenosti, zaměřené na psychickou a emoční stránku života seniorů. Výsledky prokázaly, že existuje vztah (s negativní korelací) mezi skórem závislosti a sílou stisku ruky pro ženy, nikoliv pro muže. Dospěli jsme tedy k závěru, že silnější senioři jsou více soběstační než jejich slabší prot