Výpočet parametrů magnetické rezonance MRI kontrastních látek založených na komplexech přechodních kovů - Kalužná, Zlatica (2020)
Posledné desaťročia sa radia k tým, kde lepšie zobrazovacie metódy sú nutnosťou a tam magnetická rezonancia zaujíma svoje miesto. Možnosť zobrazovania pomocou kontrastných látok sa stala každodennou súčasťou bežných nemocničných ale aj vedeckých pracovísk a preto hrá hlavnú rolu k pochopeniu ich správania a tiež ich možnej aplikácie. Kontrastné látky, ktoré efektívne skracujú relaxačný čas jadier a tak zvyšujú kontrast MRI snímkov skúmanej oblasti, sú predmetom našeho záujmu. Všeobecne sa medzi tieto látky radia hlavne zlúčeniny na báze gadolínia, avšak táto práca poukazuje na vlastnosti paramagnetických kontrastných látok, ktoré by mohli byť pre človeka bezpečnejšie. Praktická časť tejto práce zahŕňa výpočty na 2-komponentnej (2c) úrovni relativisticke teórie DFT, kde výpočty NMR a EPR parametrov poskytujú informácie o celkovom chemickom posune na jednotlivých atómoch v komplexe [Co(HINO)]2+. Príspevky hyperjemného štiepenia k celkovému chemickému posunu sa vizualizovali pomocou spino