Interacting with 3D geovisualizations : cognitive processing of virtual geographic environments - Juřík, Vojtěch, 1990- (2019)
Cílem této práce bylo prozkoumat problematiku 3D zobrazení v interaktivních virtuálních geografických prostředích (VGEs). Hlavní pozornost byla věnována zhodnocení toho, jak stereoskopické 3D zobrazení ovlivňuje identifikaci nadmořských výšek ve virtuálních geografických prostředích, s přihlédnutím k aspektu interakce s těmito terény. 3D zobrazení byla prezentována periferním zařízením poskytujícím stereoskopické vidění (tj. 3D brýlemi), interakce v tomto kontextu znamenala možnost manipulovat (to je přibližovat si, otáčet nebo posouvat) virtuální terén. Práce představuje několik výzkumných studií (teoretických a empirických) o 3D vizualizaci v kontextu virtuálních geografických prostředí, které byly publikovány v letech 2015-2019. Po obecném úvodu, kde představím oblast zájmu výzkumu a uvedu několik konkrétních výzkumných otázek, následují první dvě studie, které vymezují virtuální geografická prostředí jako relevantní téma pro základní výzkum s přesahem do aplikace, představují virtu