Zásada legality a zásada oportunity v českém trestním řízení - Kandová, Katarína (2019)
Autorka se v předložené dizertační práci zaměřuje na problematiku dvou protikladných zásadních zásad trestního řízení - zásady legality a zásady oportunity. Nejprve prezentuje stručný náhled na jejich chápání stávající českou odbornou veřejností a uvádí je do širších teoretických souvislostí, jakými jsou veřejný zájem v trestním právu, korekce trestního bezpráví či teorie trestání, přičemž se zabývá rovněž vybranými aspekty veřejné žaloby. Za účelem dosažení cílů její práce - teoretické definice předmětných zásad, zhodnocení jejich zakotvení v českém trestním právu procesním, včetně příslušných kontrolních mechanismů jejich uplatňování de lege lata, jakož i de lege ferenda - přibližuje konotace daných trestně procesních zásad v mezinárodněprávním, komparativním a historickém kontextu, na základě čehož dospívá k závěrům poněkud „oportunním“, neboť vybočujícím z doktrinální většiny.