Nerovné postavení subjektů nájmu bytu ve vybraných oblastech - Špaček, Roman; Masarykova univerzita. Katedra občanského práva (2018)
Rigorózní práce provádí analýzu postavení a vzájemného vztahu mezi subjekty nájmu bytu se zaměřením na pronajímatele a nájemce. První část se věnuje vývoji nájemního bydlení a jeho subjektům jako takovým. Hlavním tématem práce je poukázat na nerovnost mezi subjekty nájmu bytu, rozdílnost v jejich právech a povinnostech, projevující se ve vybraných fázích nájemního vztahu. Existující nerovnováha bude nastíněna v nejčastěji se vyskytujících a pro subjekty nájmu frekventovaných, reálných situacích.
The thesis makes analyze the situation and relationship between the subjects of tenancy. Special attention is given to the landlord and the tenant. The introductory part shows the history of development of rental housing. The main theme of the thesis is to point out the imbalances between the landlord and the tenant in tenancy, the differences in their rights and the obligations that are manifested in selected phases of the lease relationship. The existing imbalance between the subjects of tenancy will be outlined in the most frequented real situations for the both subjects.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2020
Keywords: nájem bytů; nájemní právo; nájemní smlouvy; residential lease; leases; rigorózní práce; doctoral dissertations