Trestní řízení s důrazem na specifika společného řízení proti obviněné právnické a obviněné fyzické osobě - Malý, Jan (2019)
Tato rigorózní práce ve své první kapitole narativním způsobem seznamuje čtenáře s trestním řízením jako takovým, a sice poutavým, nicméně odborným způsobem. V prvních odstavcích je zevrubně rozebráno zařazení trestního práva do systému práva, poté následuje rozdělení trestního práva na trestní právo hmotné, trestní právo procesní a trestní právo vykonávací a následně přes základní zásady trestního řízení a deskripci trestního řízení vedeného proti obviněné fyzické osobě, včetně jednotlivých stádií takového řízení, se závěr první kapitoly dostává k trestnímu řízení vedenému proti obviněné právnické osobě. Ústředním tématem druhé kapitoly, jež vychází ze základů poskytnutých jí první kapitolou, je společné řízení proti obviněné právnické osobě a obviněné fyzické osobě ať už v obecné rovině, která se zabývá tímto specifickým trestním řízením, jež bylo do českého trestního práva s účinností od 01.01.2012 zaneseno prostřednictvím ustanovení § 31 ZTPO, zejména s ohledem na jeho podstatu, právní úpravu a aplikační praxi, tak v rovině speciální, která rozebírá uvedené ustanovení § 31 ZTPO „slovo od slova“ a přemítá nad úmysly zákonodárce při jeho tvorbě, a která se dále zabývá vybranými specifiky společného řízení vedeného proti obviněné právnické osobě a obviněné fyzické osobě, zejména pak použitím ustanovení trestního řádu o nutné obhajobě ve (společném) trestním řízení.