Projekt evropského veřejného žalobce - Jirmanová, Tereza (2019)
Cílem této rigorózní práce je detailní analýza projektu evropského veřejného žalobce, který představuje ambiciózní krok Evropské Unie na poli trestního práva. Úvodem je nastíněn vývoj myšlenky evropského veřejného žalobce na půdě EU, od dokumentu Corpus Juris až po účinné nařízení o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce, jehož rozboru je věnována druhá kapitoly této práce. V závěru autorka popisuje proces zřízení Úřadu na území České republiky, hlavní úskalí projektu a úvahy de lege ferenda.