Rozvíjení interkulturní komunikační kompetence v psaní v anglickém jazyce - Jahodová, Pavla (2020)
Tato disertační práce se zabývá tématem rozvíjení interkulturní komunikační kompetence v psaní v anglickém jazyce. Práce je rozdělena do dvou částí, tedy části teoretické a empirické. Teoretická část prezentuje interkulturní komunikační kompetenci jako cíl současné výuky cizích jazyků. Představena jsou zde rovněž teoretická východiska dané problematiky. Definovány jsou tedy pojmy interkulturní komunikační kompetence a psaní jako řečová dovednost. Dále je vymezen také jejich vzájemný vztah. Přestaveny jsou zde rovněž výzkumy provedené v 21. století s cílem rozvíjet interkulturní komunikační kompetenci v jazykovém vzdělávání. Empirická část se věnuje akčnímu výzkumu, který byl realizován v devátém ročníku základní školy přímo ve výuce. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda (a pokud ano, jak) se rozvíjení interkulturní komunikační kompetence šestnácti žáků projevilo v psaní v anglickém jazyce. Zjišťováno bylo mj. to, jaký vliv měla na rozvíjení interkulturní komunikační kompetence žáků interven