Studium zánětlivých změn na historických kosterních pozůstatcích - Vymazalová, Kateřina (2020)
Předložená rigorózní práce shrnuje část dosavadních autorčiných výsledků studia projevů zánětlivých onemocnění na kosterních pozůstatcích historických populací z českých zemí. Věnuje se především tuberkulóze a syfilis, neboť tyto nemoci v průběhu dějin značně ovlivnily úmrtnost i běžný život našeho obyvatelstva. Odborné znalosti autorky práce jsou prezentovány formou souboru tří publikací zveřejněných v prestižních vědeckých časopisech. Předložená sdělení jsou doplněna o tematicky navazující studii zánětlivých změn na novověkých dětských skeletech. Tento oddíl bude součástí plánovaného rozsáhlejšího výzkumu zdravotního stavu dětské populace v minulosti.