Trénink dechového svalstva s využitím respiračních pomůcek u pacientů s chronickým systolickým srdečním selháním - Dosbaba, Filip (2019)
Úvod: Chronické srdeční selhání je doprovázeno dušností různé etiologie, přičemž jednou z nich je myopatie respiračního svalstva. Cíl: objektivizovat vliv domácího tréninku expiračního svalstva s trenažérem Threshold PEP® na funkční plicní kapacitu, okluzní ústní tlaky, rozvíjení hrudníku, dušnost a únavu u pacientů s chronickým srdečním selháním. Soubor a metody: do studie bylo prospektivně zařazeno 32 konsekutivních pacientů se stabilním chronickým srdečním selháním (NYHA II-III, ejekční frakce levé komory < 45 %). Pacienti byli rozděleni do intervenční skupiny - 16 pacientů, kteří prováděli trénink expiračního svalstva s 5-20 % maximálního expiračního okluzního tlaku, 16 pacientů představovalo kontrolní skupinu bez intervence. U všech pacientů byly hodnoceny spirometrické a bodypletysmografické parametry, rozvíjení hrudníku a míra dušnosti. Výsledky: po 10 týdnech tréninku expiračního svalstva se signifikantně zvýšil maximální expirační okluzní tlak z vstupní hodnoty mediánu 7.59 kP na 9.49 (p=0.008).