Česká inteligence v Bulharsku v letech 1878-1912. Život a práce českých učitelů - Zeman, Pavel (2019)
Po roce 1878 probíhala významná česká migrace do Bulharska. Cílem této práce je popsat situaci českých učitelů jako reprezentantů inteligence této doby. Shromážděny jsou údaje o jejich zastoupení na gymnáziích, pedagogických školách, zemědělských a odborných školách, malířské a hudební škole. Na základě publikovaných vzpomínek a dochované korespondence je popsán život v Bulharsku očima českých pedagogů a představeny důvody, které je vedli k odchodu do Bulharska. Informace o učitelích jsou komparovány s dalšími cizinci v bulharském školství a s dalšími českými profesními skupinami. Česká migrace do Bulharska je dále porovnána s českou migrací do Bosna a Hercegoviny a Srbska ve stejné době