Kolektivní správa v kontextu moderních technologií - Smolka, Lucie (2019)
Disertační práce se zaměřuje na proměnu role kolektivní správy v online světě. První dvě kapitoly prezentují cíle, metodologii a ideologický základ pro zpracování tématu. Třetí kapitola představuje historický vývoj kolektivní správy jakožto komplementární k vývoji moderních technologií. Čtvrtá kapitola analyzuje právní úpravu kolektivní správy de lege lata. Pátá kapitola analyzuje teritoriální aspekty kolektivní správy, monopol kolektivní správy a udělování licencí pro více území. Šestá kapitola se zabývá analýzou alternativních způsobů kompenzace nositelů práv.