Hudebně nadaní žáci a jejich jazyková a komunikační schopnost - Horáková, Renata (2020)
Cílem práce bylo získat ucelenější vhled do problematiky vzdělávání hudebně nadaných žáků (nejen) v ZUŠ s akcentem na jejich jazykové a komunikační schopnosti. Vzhledem k tomu, že hudební nadání je natolik specifické a zaslouží si detailnější pozornost, jsou zde prezentovány různé přístupy definování pojmů a modelů nadání včetně vybraných charakteristik nadaných a mimořádně nadaných žáků. Jedná se tedy o syntézu poznatků získaných v rámci teoretické přípravy s následnou analýzou a empirickými zjištěními získanými z dotazníkových šetření u žáků středních škol, jejich učitelů a ředitelů v komparaci s výsledky získanými z výzkumu realizovaného výzkumným týmem z katedry hudební výchovy Masarykovy univerzity v Brně a zjištěními České školní inspekce.