Dlouhodobá prognóza pacientů hospitalizovaných s akutním srdečním selháním - Miklíková, Marie (2019)
Cílem práce bylo vyhodnotit dlouhodobou prognózu pacientů propuštěných z hospitalizace pro akutní srdeční selhání, zjistit rozdíly mezi pacienty se zachovalou a sníženou ejekční frakcí levé komory, pomocí DRG kódování diagnóz odhadnout celkové náklady na léčbu chronického srdečního selhání v České republice. Dalšími cíli bylo zhodnocení vlivu různých dávek diuretik a hyperurikémie na dlouhodobou prognózu pacientů. V této práci bylo prokázáno, že do 2 let zemře a/nebo je pro srdeční selhání rehospitalizována polovina těchto pacientů, pouze třetina pacientů přežívá bez jakékoliv hospitalizace. Toto se odráží v nákladech na veškerou hospitalizační péči pacientů se srdečním selháním. Dávka kličkového diuretika koreluje se závažností srdečního selhání, ale neovlivňuje dlouhodobou mortalitu. Hyperurikémie je spojena s nepříznivým kardiovaskulárním rizikovým profilem těchto pacientů, ale léčba nízkou dávkou alopurinolu nezlepšuje jejich dlouhodobou prognózu.