Vývoj strategií pro cílenou eliminaci buněk CLL s mutacemi v genu TP53 - Boudný, Miroslav (2019)
Úvod: Navzdory rozšířeným terapeutickým možnostem zůstává chronická lymfocytární leukémie (CLL) nevyléčitelným onemocněním, u něhož pacienti s defekty v genu TP53 vykazují obzvláště nepříznivou prognózu. Cílem studie bylo otestovat potenciál inhibice proteinu CHK1 (Checkpoint kinase 1) u CLL pomocí inovativního inhibitoru MU380, který je netriviálním analogem klinicky testovaného inhibitoru SCH900776 (Merck). Kináza CHK1 plní důležitou úlohu v odpovědi na poškození DNA a podílí se na regulaci buněčného cyklu. Jedná se o atraktivní cíl protinádorové terapie testovaný u řady nádorových onemocnění v preklinických i klinických studiích. Metody: Stimulace buněk CLL byla provedena kokultivací s myšími fibroblasty, protilátkou anti-CD40 a IL-4. Viabilitu buněk jsme měřili pomocí testu WST-1. Hladina vybraných proteinů se detekovala western blotem. Apoptóza a buněčný cyklus byly analyzovány pomocí průtokové cytometrie a barvení DiOC6/PI. Aktivaci dráhy p53 jsme sledovali pomocí real time PCR.