Právo vinohradních hor - Vostrý, Zdeněk (2019)
Disertační práce si klade za cíl analýzu historického právního stavu specifické zemědělské činnosti - vinařství. Dalším cílem práce je seznámit čtenáře jak odborné, tak laické veřejnosti, s vinohradnickým a vinařským právem na území České republiky v celém jeho rozsahu. V první kapitole jsou představeny prameny a analyzován dosavadní stav výzkumu. Hlavní část práce představuje třetí a čtvrtá kapitola. Třetí kapitola předkládá diplomatickou studii dochovaných právních pramenů. Čtvrtá kapitola obsahuje edice vybraných dokladů viničního práva. Disertace dále obsahuje rejstřík jmenný a místní. Práce obsahuje také diferenční slovník s vybranými termíny z edice