Nová potenciální léčiva přírodního původu a jejich vliv na cytochrom P450 v preklinickém modelu - Nosková, Kristýna (2019)
Cílem dizertační práce bylo bylo zjistit, zda 3 látky přírodního původu s prokázaným léčebným potenciálem (lykopen, safranal a linalool) ovlivňují vybrané potkaní jaterní cytochromy (CYP1A2, CYP2A, CYP2B, CYP2C6, CYP2C11, CYP2D1/2 a CYP3A). Hlavní výzkumnou metodou bylo stanovení metabolické aktivity vybraných enzymů CYP v jaterní mikrozomální frakci po předcházející subchronické premedikaci testovanou látkou. U enzymů, u kterých došlo k ovlivnění metabolické aktivity, bylo provedeno semikvantitativní stanovení metodou Western blot. Dále byly testovány interakce v in vitro modelu přímých interakcí.