Možnosti reinervace močového měchýře vytvořením arteficiálního neurálního reflexního oblouku (experiment na zvířecím modelu) - Mackerle, Zdeněk (2019)
Jedním z nejvýznamnějších následků míšního poranění je rozvoj neurogenního měchýře. Jedná se o velmi závažnou komplikaci s velkým socioekonomickým dopadem na lidského jedince i společnost. Proto je tomuto tématu věnována dlouhodobá pozornost příslušných lékařských odborností. V léčbě neurogenního měchýře se uplatňují především symptomatické metody, jeho příčinu se zatím nedaří významně terapeuticky ovlivnit. Kromě všeobecně akceptované terapie je v současnosti možné využít i metod neurostimulace či neuromodulace. Jejich fyziologickou alternativou je vytvoření arteficiálního reflexního oblouku pomocí sutury periferních nervů nebo míšních kořenů. Nejslibnější metodou se jeví vytvoření reflexního oblouku suturou eferentních míšních kořenů přímo v páteřním kanále podle čínského autora, tzv. Xiao metoda. K vyhodnocení možností této metody, tedy ověření její funkce a posouzení míry operačních komplikací, jsme použili experimentální zvířecí model. V experimentu bylo použito 43 králíků, u kterých byla experimentálně provedena sutura míšních kořenů s peroperační elektrofyziologickou monitorací. Kompletně zhodnoceno bylo 22 zvířat.