Uso y funciones de la metáfora en los textos económicos especializados, semiespecializados y de divulgación científica - Camacho, Veronika; Stehlík, Petr, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav románských jazyků a literatur (2019)
Dizertační práce studuje užití metafor a jejich funkce v odborných, poloodborných a divulgativních textech s ekonomickou tematikou ze sémantického, kognitivního a pragmalingvistického hlediska. Hlavním cílem práce je prokázat princip graduálnosti odbornosti a abstraktnosti ekonomických textů prostřednictvím analýzy rozdílných funkcí použitých metafor. V analýze textů jsme se zaměřili na funkci a četnost jednotlivých druhů metafor a na to, jakým způsobem jsou zastoupeny napříč celou sférou odborné komunikace. Cílem je propojit koncepci graduálnosti (různých stupňů odbornosti) v závislosti na způsobu užití obrazného jazyka. Za tímto účelem byly prostudovány koncepce metafor, včetně metafor konceptuálních, které již zdaleka neplní tradičně vymezenou funkci obrazného jazyka, a to jako pouhého ornamentu přikrášlujícího text, ale jsou využívány pro mnoho dalších kognitivních funkcí, a to zvláště jako myšlenkové domény, které zprostředkují abstraktní, neznámé, či hůře uchopitelné odborné téma
The doctoral thesis studies the usage of metaphors and their functions in specialized, semiespecialized and divulgative economics texts from semantic, cognitive and pragmalinguistics perspective. The main purpose of this study is to demonstrate the principle of graduality of specialization and abstractness of economics texts on the basis of an analysis of different functions of metaphors. The analysis aims at the functions and frequency of all individual kinds of metaphors and at the way they are represented across the whole sphere of specialized communication. The objective was to link the concept of graduality, abstractness and specialization on the basis of the way the figurative language is used. For this purpose, various concepts of metaphors were studied, including the conceptual metaphors, which no longer fulfil the traditionally defined function of figurative language, as a mere ornament decorating the texts, but they are used for many other cognitive functions, especially as m
Vedoucí práce: Petr Stehlík
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2019
Keywords: metafora; odborný jazyk; odborné texty; metaphor; professional language; professional texts; disertace; dissertations