Uso y funciones de la metáfora en los textos económicos especializados, semiespecializados y de divulgación científica - Camacho, Veronika (2019)
Dizertační práce studuje užití metafor a jejich funkce v odborných, poloodborných a divulgativních textech s ekonomickou tematikou ze sémantického, kognitivního a pragmalingvistického hlediska. Hlavním cílem práce je prokázat princip graduálnosti odbornosti a abstraktnosti ekonomických textů prostřednictvím analýzy rozdílných funkcí použitých metafor. V analýze textů jsme se zaměřili na funkci a četnost jednotlivých druhů metafor a na to, jakým způsobem jsou zastoupeny napříč celou sférou odborné komunikace. Cílem je propojit koncepci graduálnosti (různých stupňů odbornosti) v závislosti na způsobu užití obrazného jazyka. Za tímto účelem byly prostudovány koncepce metafor, včetně metafor konceptuálních, které již zdaleka neplní tradičně vymezenou funkci obrazného jazyka, a to jako pouhého ornamentu přikrášlujícího text, ale jsou využívány pro mnoho dalších kognitivních funkcí, a to zvláště jako myšlenkové domény, které zprostředkují abstraktní, neznámé, či hůře uchopitelné odborné téma