Faktory efektivity peripartální optimalizace anesteziologického postupu - Harazim, Hana; Štourač, Petr; Masarykova univerzita. Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (2019)
Ve své disertační práci se zaměřuji na možnosti optimalizace postupu porodnické anestezie a analgezie s ohledem na bezpečnost rodičky a novorozence. Zejména jsem se soustředila na skupinu rodiček, u kterých je standardní anesteziologický a porodnický postup často modifikován z důvodu obav z dalšího průběhu jejich základního onemocnění - roztroušené sklerózy. Prokázala jsem, že rodičky s roztroušenou sklerózou jsou ohroženy v období 3 měsíců po porodu zvýšenou mírou relapsů, jež však nesouvisí s typem porodu, způsobem vedení anestezie pro císařský řez anebo podáním epidurální porodní analgezie. Metody regionální blokády tedy představují pro rodičky s roztroušenou sklerózou bezpečnou alternativu porodnické anestezie/analgezie. Zkoumala jsem rovněž vliv druhu anestezie u císařského řezu na parametry poporodní adaptace novorozence, zejména pak Apgar skóre. V populaci zdravých donošených novorozenců porozených plánovaným císařským řezem jsem prokázala, že vzhledem k hodnotě Apgar skóre jsou
In my dissertation I focus on the possibilities of optimizing the management of obstetric anaesthesia and analgesia with respect to the safety of the mother and the newborn. In particular, I focused on the group of women in whom the standard anesthesia and obstetric procedures are often modified because of concerns about the further course of their underlying disease - multiple sclerosis. I have shown that women with multiple sclerosis are at increased risk of relapses during the 3 months after delivery. However, this is not related to the type of delivery, the way of caesarean section anesthesia, or the administration of epidural birth analgesia. Thus, regional blockade methods are a safe alternative to obstetric anesthesia/analgesia for women with multiple sclerosis. I also investigated the effect of anesthesia in caesarean section on the parameters of postpartum adaptation of the newborn, especially the Apgar score. In the population of healthy in-term newborns born by planned caesa
Vedoucí práce: Petr Štourač
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: Apgar skóre; celková anestezie; císařský řez; epidurální analgezie; lokální anestezie; pacientem kontrolovaná analgezie; porodnická analgezie; porodnická anestezie; porod; remifentanil; Analgesia, Epidural; Anesthesia, General; Anesthesia, Local; Anesthesia, Obstetrical; Apgar Score; Cesarean Section; nalgesia, Patient-Controlled; Parturition; Remifentanil; disertace; dissertations