Faktory efektivity peripartální optimalizace anesteziologického postupu - Harazim, Hana (2019)
Ve své disertační práci se zaměřuji na možnosti optimalizace postupu porodnické anestezie a analgezie s ohledem na bezpečnost rodičky a novorozence. Zejména jsem se soustředila na skupinu rodiček, u kterých je standardní anesteziologický a porodnický postup často modifikován z důvodu obav z dalšího průběhu jejich základního onemocnění - roztroušené sklerózy. Prokázala jsem, že rodičky s roztroušenou sklerózou jsou ohroženy v období 3 měsíců po porodu zvýšenou mírou relapsů, jež však nesouvisí s typem porodu, způsobem vedení anestezie pro císařský řez anebo podáním epidurální porodní analgezie. Metody regionální blokády tedy představují pro rodičky s roztroušenou sklerózou bezpečnou alternativu porodnické anestezie/analgezie. Zkoumala jsem rovněž vliv druhu anestezie u císařského řezu na parametry poporodní adaptace novorozence, zejména pak Apgar skóre. V populaci zdravých donošených novorozenců porozených plánovaným císařským řezem jsem prokázala, že vzhledem k hodnotě Apgar skóre jsou