On selected end-user issues in usable security - Šťavová, Vlasta (2019)
Cílem mého výzkumu je zvýšit bezpečné chování běžné populace koncových uživatelů. Ve své práci jsem spolupracovala s firmami ESET, SODATSW a ÚVT MU na prozkoumání následujících oblastí použitelné bezpečnosti: 1) Porozumění chování běžného uživatele při zacházení s bezpečnostním software. 2) Testování použitelnosti mechanismu obnovy hesla. 3) Charakteristice uživatelů, kteří instalují, beta testují a používají bezpečnostní software. V oblasti 1) jsme zkoumali, zda návrh bezpečnostního dialogu v bezpečnostním softwaru může ovlivnit chování koncových uživatelů. Analyzovali jsme 15 variant uživatelského dialogu pro detekci potenciálně nežádoucích aplikací (PUA). Varianty používají jak textové, tak vizuální aspekty, které byly již dříve testovány a ověřeny jako funkční, např. zvyšování pozornosti, strukturování textu, zdůrazňování účelu atd. Spolupracovali jsme s firmou ESET a shromáždili data z přibližně 750 000 instalací bezpečnostního software provedených koncovými uživateli zařízení. Z