Formování marxistické literární vědy v českém prostředí 1920-1956 - Ježek, Zdeněk, 1989- (2019)
Dizertační práce se zabývá vývojem českého marxistického myšlení o literatuře od dvacátých do poloviny padesátých let dvacátého století. Cílem práce je porovnat období první republiky se situací po převratu v roce 1948 a vysledovat případné změny, ke kterým v této době došlo. Klíčové je zkoumání hypotézy, zda politická institucionalizace marxismu v padesátých letech měla vliv na proměnu z něj vycházející estetické koncepce a zda tedy lze v prvních třiceti letech české marxistické literární vědy identifikovat více odlišných přístupů sdílejících společné označení. Analýzou teoretického, kritického a politického diskurzu práce usiluje rozpoznat klíčové problémy, kterým byla ve zvoleném období věnována největší pozornost. Zkoumání se orientuje na diskuse, které provázely formování české marxistické estetiky a které chápe jako okamžiky výraznějších redefinic literárněvědných kritérií. Pozornost je věnována diskusi mezi poetistickým Devětsilem a expresionistickou Literární skupinou, generačn