Zkreslující faktory při zjišťování přívodu energie a mikronutrientů metodami 24hodinového recallu a záznamu - Jančeková, Kamila (2019)
Úvod: Výběr metody pro zjišťování výživové spotřeby může významně ovlivnit výsledky. Jedním z hlavních zdrojů chyb při nutričním hodnocení je tzv. misreporting - tedy zkreslení uváděných informací o příjmu respondentem, a to jak ve smyslu jeho nadhodnocení - overreporting, tak podhodnocení - underreporting. Misreporting představuje vážnou chybu v odhadu přívodu energie, ale i jednotlivých nutrientů. Určit tyto chyby při zjišťování výživové spotřeby není jednoduché, ale jejich existence vytváří otázku, zda a jak interpretovat a používat získaná data. Následně tak mohou být skryty nebo zkresleny vztahy mezi výživovou spotřebou a s výživou spojenými onemocněními. Před rozhodnutím, zda vyloučit data ovlivněná misreportingem, je nezbytné zjistit více o tom, zda je podhodnocování energetického přívodu náhodným jevem v populaci, koho postihuje a jaké chyby z něj vyplývají. Dizertační práce má za cíl shrnout a usnadnit porozumění problému misreportingu popsáním chyb při nutričním hodnocení.