Poselství výšivky v současném umění a ve výchově uměním (aspekty výšivky a její kulturní a společenský přesah) - Mikulášková, Daniela, 1974-; Sobotka, Jiří, 1955-; Masarykova univerzita. Katedra výtvarné výchovy (2019)
Dizertační práce si klade za cíl zmapovat vývoj výšivky od jejích původních historických kořenů až po její využití v současném umění u nás i ve světě. Součástí tohoto výzkumu je studie o výšivce jako prostředku tradice a kultury, jejím vlivu na estetické vnímání člověka, hledání původní stopy neboli tzv. imprintingu u našich i světových současných umělců, přenášení této staré řemeslné tradice do nových forem a způsobů tvorby, které ovlivňují archetypální podněty a vztahy.
The aim of my research is to describe the historical process of embroidery from its roots to its current use both in this country and abroad. Part of this research is a study on embroidery as an instrument of Jewish tradition and culture, its impact on the esthetical perception of one of the eldest cultures and comparing it to the art scene in Israel, searching the primal print - also known as “imprinting” - in the works of national and international artists, the transferring of the old tradition into a new concept of creation.
Vedoucí práce: Jiří Sobotka
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2019
Keywords: artefiletika; ruční práce; textilní umění; vyšívání; výšivky -- symbolika; výšivky; education through art; embroidery -- symbolism; embroidery; fancy work; textile art; disertace; dissertations