Poselství výšivky v současném umění a ve výchově uměním (aspekty výšivky a její kulturní a společenský přesah) - Mikulášková, Daniela, 1974- (2019)
Dizertační práce si klade za cíl zmapovat vývoj výšivky od jejích původních historických kořenů až po její využití v současném umění u nás i ve světě. Součástí tohoto výzkumu je studie o výšivce jako prostředku tradice a kultury, jejím vlivu na estetické vnímání člověka, hledání původní stopy neboli tzv. imprintingu u našich i světových současných umělců, přenášení této staré řemeslné tradice do nových forem a způsobů tvorby, které ovlivňují archetypální podněty a vztahy.