Čtení o umění pro děti - Burdová, Jitka (2019)
Literatura o umění pro děti a mládež je v rámci předložené disertační práce nahlížena jako jedna z možných cest zprostředkování umění, která může mít na recipienty nezanedbatelný vliv, podnítit zájem o výtvarnou kulturu a přivést je do galerie. Současná česká produkce tohoto typu literatury má vzestupnou tendenci, vychází mnoho kvalitních knih (např. František Frank Frantík Francois Kupka, To bych zvládl taky: Umění moderny v komiksech, Proč obrazy nepotřebují názvy, Jak se dělá galerie, O smutné továrně, K čemu jsou architekti a další). Disertační práce se v teoretické rovině zabývá dětskou literaturou o umění v historii i současnosti, dále jsou v disertační práci nastíněny možnosti zprostředkování umění skrze médium knihy. Rovněž je rozebrána funkce nakladatelů, autorů, čtenářů a výtvarné zpracování těchto knih. Základem práce je přehled původních publikací pro děti a mládež o umění a vytvoření typologie těchto publikací. Zahrnuty jsou i možnosti využití uvedených knih ve výuce výtva