Studium spektra chemicky pekuliární hvězdy HD 114365 - Krčálová, Jana; Krtička, Jiří, 1975-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2012)
V předložené práci se zabývám studiem spekter chemicky pekuliární hvězdy HD 114365. Hlavním cílem práce je zpracování unikátní série spekter této hvězdy získané 2,2 metrovým dalekohledem Evropské jižní observatoře v Chile v rámci projektu 087.D-0099: FEROS advanced test of model atmospheres: the comparison of chemically peculiar star variability with theoretical predictions. Tématem práce je základní popis hvězdného spektra, identifikace čar vodíku a dalších chemických prvků ve spektru, nalezení spektrálních čar vykazujících proměnnost, z posuvu spektrálních čár je určena radiální rychlost. Dále jsou určeny spektrální čáry molekul vznikající průchodem atmosférou.
In the thesis I study spectra of chemically peculiar star HD 114365. The main task is to elaborate a unique series of spectra of the star obtained with 2,2-meter telescope of Southern European Observatory in Chile under the project 087.D-0099: FEROS advanced test of model atmospheres: the comparison of chemically peculiar star variability with theoretical predictions. The themes of the thesis are basic description of the stellar spectrum, lines indetification of hydrogen and other chemical elements in the spectrum, finding the spectral lines with variability and the radial velocity determined by the shift of spectral lines. In addition, the spectral lines of molecules produced by entering through the atmosphere are identified.
Vedoucí práce: Jiří Krtička
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: hvězdy; stelární astronomie; stars; stellar astronomy; bakalářské práce; bachelor's theses