Studium spektra chemicky pekuliární hvězdy HD 114365 - Krčálová, Jana (2012)
V předložené práci se zabývám studiem spekter chemicky pekuliární hvězdy HD 114365. Hlavním cílem práce je zpracování unikátní série spekter této hvězdy získané 2,2 metrovým dalekohledem Evropské jižní observatoře v Chile v rámci projektu 087.D-0099: FEROS advanced test of model atmospheres: the comparison of chemically peculiar star variability with theoretical predictions. Tématem práce je základní popis hvězdného spektra, identifikace čar vodíku a dalších chemických prvků ve spektru, nalezení spektrálních čar vykazujících proměnnost, z posuvu spektrálních čár je určena radiální rychlost. Dále jsou určeny spektrální čáry molekul vznikající průchodem atmosférou.