Studium vybrané pulsující proměnné hvězdy typu RR Lyr - Kroutilová, Jitka; Zejda, Miloslav, 1965-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2012)
Předložená práce se zabývá studiem krátkoperiodických proměnných hvězd typu RR Lyrae, konkrétně hvězd SS Psc a TV Lyn. V prvních dvou kapitolách se postupně dozvíme o historii a studiu proměnných hvězd. Více si rozebereme skupinu hvězd RR Lyrae a mechanismus pulzací. Třetí kapitola se věnuje CCD fotometrii. Další kapitoly jsou zaměřeny na pozorování a výsledky naměřených dat. V praktické části budeme zpracovávat data napozorovaná na observatoři MU. Provedeme srovnání světelných křivek s daty z fotometrických přehlídek či družic. Cílem této bakalářské práce je studium případných změn tvaru světelné křivky a změn periody.
This work study short-periodic RR Lyrae stars, namely SS Psc and TV Lyn. In the first two chapters we learn about the history of variable stars and their study, where we analyze a group of RR Lyrae stars and mechanism of pulsation, especially. The third chapter deals with CCD photometry. Next chapters are devoted to observations and results of the measurement data. In the practical part we will process data from the observatory MU. The comparison of our data to light curves from photometric surveys or satellites is given. The aim of this thesis is to study possible changes of the shape of the light curve and period changes.
Vedoucí práce: Miloslav Zejda
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: proměnné hvězdy; variable stars; bakalářské práce; bachelor's theses