Studium vybrané pulsující proměnné hvězdy typu RR Lyr - Kroutilová, Jitka (2012)
Předložená práce se zabývá studiem krátkoperiodických proměnných hvězd typu RR Lyrae, konkrétně hvězd SS Psc a TV Lyn. V prvních dvou kapitolách se postupně dozvíme o historii a studiu proměnných hvězd. Více si rozebereme skupinu hvězd RR Lyrae a mechanismus pulzací. Třetí kapitola se věnuje CCD fotometrii. Další kapitoly jsou zaměřeny na pozorování a výsledky naměřených dat. V praktické části budeme zpracovávat data napozorovaná na observatoři MU. Provedeme srovnání světelných křivek s daty z fotometrických přehlídek či družic. Cílem této bakalářské práce je studium případných změn tvaru světelné křivky a změn periody.