Homogamie tělesných znaků u člověka - Miklasová, Barbora (2007)
Anotace V lidských populacích dochází k párování jedinců, jež se shodují v biologických i nebiologických znacích. Tato podobnost partnerů, neboli homogamie, se v rámci populace vyskytuje mnohem častěji, než by odpovídalo náhodě. Homogamii nebiologických znaků představuje hlavně párování na základě shodné etnické příslušnosti, náboženského vyznání, shodného stupně dosaženého vzdělání, či shodné životní a ekonomické úrovně dvou jedinců. Homogamie tělesných znaků je nejvíce patrná na shodě ve věku, výšce postavy a tělesných proporcí mezi partnery. Obzvlášť pozorovatelná je ve znacích obličejů partnerů. Homogamie tělesných znaků zvyšuje homozygotnost následujících generací pro příslušný znak a jejím důsledkem je utváření lidských etnik. Homogamní párování lze považovat za formu pohlavního výběru člověka. Ovlivňuje genetické konstituce lidských populací a tím se podílí na biologické evoluci druhu Homo sapiens sapiens.