Structural and functional alterations of the brain induced by antipsychotic treatment, as detected in animal models of schizophrenia - Dražanová, Eva; Pistovčáková, Jana; Masarykova univerzita. Farmakologický ústav (2019)
Úvod: Schizofrenie je závažné psychiatrické onemocnění, které způsobuje řadu funkčních a strukturálních změn v mozku pacienta. Bohužel i chronická léčba antipsychotiky způsobuje změny tohoto charakteru. Proto kombinace animálních modelů schizofrenie s antipsychotickou léčbou je jednou z možností výzkumu vznikajících mozkových změn separátně. Metody: Pro vyhodnocení prokrvení oblastí mozku relevantních pro schizofrenii podobný fenotyp jsme použili měření MRI metodou Arterial Spin Labelling (ASL) na 9.4 T skeneru Bruker BioSpec 94/30USR. První studie byla zaměřena na změny v mozku intaktních samic kmene Sprague Dawley po akutní a chronické léčbě olanzapinem; sledování perfúze bylo doplněno analýzou hladin leptinu a tumor nekrotizujícího faktoru α (TNF α) a histologií mozků. Cílem druhé studie bylo vyhodnocení změn perfúze mozkové tkáně ve dvou neurovývojových animálních modelech schizofrenie. Jednalo se konkrétně o methylazoxymethanol acetátový (MAM) model indukovaný v 17. gestačním dnu.
Background: Schizophrenia is a debilitating mental illness resulting in multiple structural and functional brain changes. Moreover, chronic antipsychotic treatment induces both functional and structural brain changes. Animal models of schizophrenia-like phenotype in combination with antipsychotic treatment seem to be a promising tool in the investigation of these phenomena. Methods: Using 9.4 T Bruker BioSpec 94/30USR scanner, we used Arterial Spin Labelling MRI technique to evaluate cerebral blood perfusion in schizophrenia-related brain regions. The first study was focused on the effect of acute and chronic olanzapine exposure in rats; measurement of cerebral blood perfusion was combined with the analysis of leptin and tumor necrosis factor α levels in serum samples and with brain histology. The aim of the second study was the evaluation of brain perfusion in two neurodevelopmental animal models of schizophrenia: 1) prenatal exposure to methylazoxymethanol acetate (MAM, 22 mg/kg) at
Vedoucí práce: Jana Pistovčáková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: aripiprazol; experimenty na zvířatech; olanzapin; schizofrenie -- farmakoterapie; Animal Experimentation; Aripiprazole; Olanzapine; Schizophrenia; disertace; dissertations