Vývoj stochastických modelů predikce mortality pacientů s kardiovaskulárním onemocněním - Littnerová, Simona; Dušek, Ladislav, 1967-; Masarykova univerzita. Institut biostatistiky a analýz (2019)
Úvod: Kardiovaskulární onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí ve většině evropských států. Jednou z celosvětově nejčastějších příčin úmrtí je ischemická choroba srdeční (ICHS), a její četnost se zvyšuje. Analýza rizikových faktorů ovlivňujících mortalitu u těchto nemocí, tvorba modelů pro predikci rizika komplikací či úmrtí a jejich populační zobecnění jsou nezbytnou součástí mezioborového výzkumu v této oblasti. Jedním z hlavních rizikových faktorů pro rozvoj srdečního selhání je obesita. Avšak, v případě výskytu akutního srdečního selhání, obézní pacienti mají menší riziko mortality - paradox obezity. Jedním z cílů práce bylo potvrdit/vyvrátit paradox obezity u pacientů s akutním srdečním selháním. Vyšší výskyt mortality je mezi vysoko-rizikovými pacienty. K identifikaci těchto pacientů lze využít rizikové skórovací systémy. Dalším cílem práce je srovnat šest hodnotících modelů pro predikci až tříleté mortality a zároveň zjistit, zda jsou tyto modely užitečné pro odhad rizika rehospitalizace.
Introduction: Cardiovascular disease is the leading cause of death in most European countries. One of the most common causes of death worldwide is coronary heart disease (CHD), and its frequency is increasing. The analysis of risk factors affecting mortality in these diseases, the creation of models for predicting the risk of complications or deaths and their generalization are an essential part of interdisciplinary research in this area. One of the major risk factors for developing heart failure is obesity. However, in the case of acute heart failure, obese patients have less risk of mortality - a obesity paradox. One of the aims of the study was to confirm/disprove the obesity paradox in patients with acute heart failure (AHF). A higher incidence of mortality is among high-risk patients. Risk scoring systems can be used to identify these patients. Another aim of this work is to compare six evaluation models for prediction of up to three-year mortality and to find out if these models
Vedoucí práce: Ladislav Dušek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: infarkt myokardu; kardiovaskulární nemoci -- mortalita; plocha pod křivkou; rizikové faktory; srdeční selhání; tendenční skóre; Area Under Curve; Cardiovascular Diseases; Heart Failure; Myocardial Infarction; Propensity Score; Risk Factors; disertace; dissertations