Vývoj stochastických modelů predikce mortality pacientů s kardiovaskulárním onemocněním - Littnerová, Simona (2019)
Úvod: Kardiovaskulární onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí ve většině evropských států. Jednou z celosvětově nejčastějších příčin úmrtí je ischemická choroba srdeční (ICHS), a její četnost se zvyšuje. Analýza rizikových faktorů ovlivňujících mortalitu u těchto nemocí, tvorba modelů pro predikci rizika komplikací či úmrtí a jejich populační zobecnění jsou nezbytnou součástí mezioborového výzkumu v této oblasti. Jedním z hlavních rizikových faktorů pro rozvoj srdečního selhání je obesita. Avšak, v případě výskytu akutního srdečního selhání, obézní pacienti mají menší riziko mortality - paradox obezity. Jedním z cílů práce bylo potvrdit/vyvrátit paradox obezity u pacientů s akutním srdečním selháním. Vyšší výskyt mortality je mezi vysoko-rizikovými pacienty. K identifikaci těchto pacientů lze využít rizikové skórovací systémy. Dalším cílem práce je srovnat šest hodnotících modelů pro predikci až tříleté mortality a zároveň zjistit, zda jsou tyto modely užitečné pro odhad rizika rehospitalizace.