Fenomén alexandrinek: problém vnímání „samostatně jednajících“ žen ve slovinské literatuře - Klvaňová, Alena (2019)
Na přelomu 19. a 20. století se nejedna slovinská rodina ocitla v situaci, která ovlivnila zbytek jejího života. Z důvodu chudoby a jen těžce snesitelného Mussoliniho fašistického režimu byli její členové nuceni opustit svou rodnou vlast a emigrovat za její hranice. Nezanedbatelnou část emigrantů tvořily také ženy a dívky zejména z jihozápadní slovinské oblasti Gorice, jejichž kroky vedly na africký kontinent. Nejvyhledávanějšími místy pro jejich usazení se stala egyptská města Alexandrie a Káhira, ve kterých našly uplatnění jako vychovatelky, guvernantky, společnice a námezdné kojné. Tyto Slovinky se zapsaly do historie ženské emigrace jako alexandrinky, v rámci níž se staly fenoménem. Předložená disertační práce se zaměřuje na historický fenomén slovinské ženské emigrace z širšího úhlu pohledu. V první části práce je fenomén alexandrinek zkoumán z historického úhlu pohledu, v ústřední části disertace je na alexandrinky nahlíženo z literárněvědné pozice, která v poslední kapitole přec