Listina pražských biskupů v pozdním 13. století. Diplomatická analýza a její metody v době transformace - Führer, Lukáš, 1984- (2019)
Písemnosti pražských biskupů prošly v průběhu 13. století důležitou proměnou. Od konce 50. let pozorujeme výrazný nárůst počtu biskupských listin, proměnu jejich vnějších i vnitřních znaků i jejich obsahové náplně. Předkládaná disertační práce si v souvislosti s uvedenou transformací klade za cíl zodpovědět tři otázky: 1. Jak se proměnila biskupská listina v průběhu 13. století a co bylo příčinou této proměny; 2. Jakým způsobem bylo organizováno vydávání písemností, kdo za jejich vyhotovením stál (tj. jaká byla jejich provenince) a jak vypadala biskupská kancelář založená koncem 50. let za účelem organizované emise biskupských písemností; 3. Jakou metodou postupovat pro zodpovězení výše položených otázek