Diskurz o národnosti v kontexte českej a slovenskej hudby - Škapcová, Tatiana (2019)
Disertační práce „Diskurz o národnosti v kontexte českej a slovenskej hudby“ předkládá pojednání o národní hudbě Slováků v převaze období první Československé republiky. Základními kategoriemi jsou národní hudba a její proces internalizace ve společnosti, která má hlavní základ v kapitole „Vzťahy.“ V kapitole „Symboly“ pojednáváme o národní hudbě Slováků v rovině narace a imaginace, a to jakým způsobem vstupuje symbol národa do kompozičních prostředků autorů, co demonstrujeme na základě analýzy díla „Dolu Váhom,“ Alexandra Moyzesa. „Východiská,“ nabízejí srovnání a vyhodnocení národní hudby a slovenské hudební moderny, jako stylotvorných charakteristických kompozičních kategorií, ze základu kterých, pozorujeme vytváření národnostních specifik v hudbě a kultuře. V kapitole „Koncepcie,“ je národní hudba postavená do pozice zmiňovaných diskurzů, které uspořádají problematiku národní hudby, do širších kontextů a souvislostí. Součástí práce je i úvaha nad dílem Romana Bergera Transformácie