Opera houses online : marketing sophisticated art in the age of big data and social media - Khokhlova, Elena (2019)
Výzkum ukazuje, proč a jak se operní divadla prezentují online. První kapitola přináší informace o vývoji skupin diváků od menších, lokálních až k velkému, mezinárodnímu publiku. Zájem o zábavu a sociální zapojení přetrvává dodnes i přes zásadní změny ve společnosti. Nová média, digitalizace kultury, digitální marketing a založení Society 2.0 reformovaly tradiční vnímání prostoru a času. Výběr forem a míst operních zážitků se také změnil. Dynamické, celosvětové publikum má dnes možnost sledovat operu skrze přenos v digitálním formátu, který tak přináší sofistikované umění přímo domů. Se vzrůstající nezávislostí na divadelním prostoru diváci získali dokonce možnost manipulovat s operním produktem a formovat si svoje zkušenosti podle vlastních potřeb a okolností. Tradiční způsoby prosazování a distribuce opery novému celosvětovému publiku, jehož pozornost je již žádána jinými zábavními průmysly, může být redundantní. Aby se divadla spojila se širším okruhem diváků, využívá funkce sociáln