Vliv různého poměru n-3 a n-6 nenasycených mastných kyselin na hojení ran v experimentu - Hokynková, Alica (2019)
Abstrakt Úvod: Hojení ran je složitý proces sestávající z několika etap, který je ovlivněn mnoha faktory. Jedním ze základních parametrů modifikujících hojení nejen kožní rány je i nutriční stav pacienta. Účinky některých složek nutrice ve vztahu k hojení ran byly již v minulosti studovány, nicméně mechanizmus vlivu nenasycených mastných kyselin na hojení ran nebyl doposud zcela objasněn. Cíle: 1) Zavést animální model ke studiu akutní kožní rány; 2) Zjistit, zda krátkodobé systémové podávání různého poměru nenasycených n-3 a n-6 mastných kyselin z rostlinných zdrojů ovlivňuje hojení akutní kožní rány u potkana; 3) Zjistit, zda dochází ke změnám i v plazmatických hladinách podávaných nenasycených mastných kyselin ve fosfolipidové a triacylglycerolové frakci; 4) Zjistit míru oxidačního stresu v plazmě i ve tkáni; 5) Zhodnotit makroskopický obraz rychlosti hojení rány po podávání tukových emulzí.