Zdravotní nezpůsobilost zaměstnance k výkonu práce a právní povaha lékařských posudků - Kadlubiec, Vojtěch, 1990- (2019)
Předkládaná disertační práce s názvem „Zdravotní nezpůsobilost zaměstnance k výkonu práce a právní povaha lékařských posudků“ řeší v komplexních souvislostech problematiku právní úpravy zdravotní způsobilosti zaměstnance k práci, jakožto stěžejního předpokladu výkonu sjednané závislé činnosti. Práce je složena ze dvou částí, přičemž první z nich obsahuje výklad k pojmovému vymezení zdravotní způsobilosti k výkonu práce, jejím podmínkám, stavům a „formám“ nezpůsobilosti a některým vybraným právním dopadům na práva a povinnosti stran základního pracovněprávního vztahu. Výklad v druhém „dílu“ první časti pak řeší v širších souvislostech postup při posuzování zdravotní dispozice zaměstnanců poskytovatelem pracovnělékařských služeb, od vymezení subjektu oprávněného k hodnocení způsobilosti k práci po obsah a náplň preventivních pracovnělékařských prohlídek. Druhá část disertační práce je zaměřena na stěžejní institut úpravy pracovnělékařských služeb i pracovního práva jako takového - lékařský posudek o zdravotní způsobilosti zaměstnance k práci. Důkladné kritické analýze je zde podroben zejména vývoj interpretace právní povahy lékařského posudku od 60. let 20. století do současnosti, spolu s jeho dopady do právního postavení stran pracovněprávního vztahu.