Imunoregulační změny u hereditárního angioedému - Hakl, Roman (2019)
Dizertační práce pojednává o HAE-C1-INH, což je onemocnění, které je sice řazeno mezi humorální imunodeficience, nicméně na jeho klinickém průběhu se patrně významně podílí i aktivita buněčné imunity. Zásadní roli v těchto procesech hrají neutrofily, které jsou schopny modulovat adaptivní imunitní systém interakcí s T a B lymfocyty. Hereditární angioedém se jeví jako jedno z onemocnění, kde by tato jejich imunomodulační role mohla být klíčová v souvislosti s projevy a aktivitou onemocnění. Prezentovaná data poskytují nový pohled na potenciální úlohu těchto buněk v patogenezi HAE-C1-INH.