Monitorování rezistentních původců nozokomiálních infekcí rodu Staphylococcus a možnosti jejich terapeutického ovlivnění - Dvořáčková, Milada; Růžička, Filip, 1972-; Masarykova univerzita. Mikrobiologický ústav (2019)
Vzhledem k tomu, že boj s rezistencí k antibiotikům spolu s hledáním nových antimikrobiálních léčiv je jednou z hlavních priorit medicíny a vědeckého výzkumu, bylo cílem práce otestovat schopnost fágového preparátu Stafal® registrovaného v zemi Evropské unie, účinně působit na široké spektrum stafylokoků rostoucích jak planktonicky, tak i v biofilmu. Sumarizace aktuálních informací se týká nozokomiálních infekcí, výskytu kmenů MRSA a faktorů virulence Staphylococcus aureus, je také popsána jedna z nejnadějnějších antibakteriálních léčebných alternativ, a to bakteriofágová terapie. V praktické části je zmapován podíl kmenů MRSA diagnostikovaných v laboratořích Mikrobiologického ústavu LF MU a FN u sv. Anny v Brně za posledních 8 let. Dosažené výsledky, získané testováním 999 vybraných kmenů stafylokoků, rozšiřují dosud známá fakta týkající se fágové terapie a jejího působení na bakteriální biofilm.
Staphylococcus aureus strains are a feared bacterial agent of nosocomial infections, especially when they are resistant to antibiotics or have significant pathogenicity factors such as the abili-ty to form a resistant biofilm. The search for new therapeutics effective against such strains is one of the main priorities of medicine and scientific research. The aim of the study was to describe the occurrence of S. aureus and the proportion of methicillin-resistant strains (MRSA) diagnosed in the laboratory of the Departement of Microbiolo-gy of the St. Anne's University Hospital in 2011-2018. In selected S. aureus strains, to verify the ability of biofilm formation and test susceptibility to antibiotics and Stafal® phage prepara-tion. Further, to test the effect of phage preparation on elimination of bacterial biofilm.
Vedoucí práce: Filip Růžička
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: fágová terapie; infekce spojené se zdravotní péčí -- mikrobiologie; methicilin rezistentní Staphylococcus aureus; Stafal®; Staphylococcus aureus -- klasifikace; Cross Infection; Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus; Phage Therapy; Staphylococcus aureus; disertace; dissertations