Monitorování rezistentních původců nozokomiálních infekcí rodu Staphylococcus a možnosti jejich terapeutického ovlivnění - Dvořáčková, Milada (2019)
Vzhledem k tomu, že boj s rezistencí k antibiotikům spolu s hledáním nových antimikrobiálních léčiv je jednou z hlavních priorit medicíny a vědeckého výzkumu, bylo cílem práce otestovat schopnost fágového preparátu Stafal® registrovaného v zemi Evropské unie, účinně působit na široké spektrum stafylokoků rostoucích jak planktonicky, tak i v biofilmu. Sumarizace aktuálních informací se týká nozokomiálních infekcí, výskytu kmenů MRSA a faktorů virulence Staphylococcus aureus, je také popsána jedna z nejnadějnějších antibakteriálních léčebných alternativ, a to bakteriofágová terapie. V praktické části je zmapován podíl kmenů MRSA diagnostikovaných v laboratořích Mikrobiologického ústavu LF MU a FN u sv. Anny v Brně za posledních 8 let. Dosažené výsledky, získané testováním 999 vybraných kmenů stafylokoků, rozšiřují dosud známá fakta týkající se fágové terapie a jejího působení na bakteriální biofilm.