Procesy zmien v odevnej kultúre v Javorníkoch od polovice 19. storočia do polovice 20. storočia na príklade obcí Štiavnik a Veľké Rovné - Truchlík, Tomáš (2019)
Práca sleduje zmeny v odievaní vidieckeho obyvateľstva v oblasti pohoria Javorníky v priebehu jedného storočia, konkrétne od polovice 19. storočia do polovice 20. storočia. Tieto zmeny sleduje v obciach Štiavnik a Veľké Rovné, ktoré ležia v jednej administratívnej oblasti. Okrem zmien odievania v rámci stanoveného časového obdobia taktiež porovnáva rozdielnosť procesov zmien v týchto dvoch vybraných obciach