Classicism versus modernisn: an analysis of the sociolinguistic problems of the contemporary Sinhala language as regards its diglossia - Nugapitiya, Palitha Lakshman (2019)
Cílem této práce je prozkoumat sociolingvistické problémy soudobého sinhálského jazyka, zvláště pak všudypřítomný problém diglosie. Diglosijní situace má historické pozadí už od nejstarších dob, kdy se začínaly vyvíjet mluvní a psané normy každá po vlastní trajektorii. Zatímco jak progresivní, tak i konzervativní tendence byly od začátku přítomné, v době národního obrození převážily tendence konzervativní. To je zřejmé z pokusu Kumaratungy, který založil soudobou gramatickou normu na normě z dvanáctého století. Ve stejné době KUmaratunga a hnutí Hela Havula prohlašovaly názor, že „mluvená sinhálština je negramatická“ a to se vrylo do sinhálské společnosti a mnoho Sinhálců tomu věří dodnes. Kumaratunga se pokusil gramatikalizovat mluvenou sinhálštinu zavedením nové gramatiky, která je odlišná jak od mluveného jazyka tak i od gramatiky mluveného jazyka. Ve výsledku mnoho vzdělaných mluvčích užívá ve formálních hovorech tuto novou gramatiku, což ve výsledku vytvořilo sinhálskou triglosii