Diabetes a těhotenství - Žák, Petr (2019)
Diabetes a těhotenství. V naší práci jsme prokázali u sledovaných žen s gestačním diabetem signifikantní korelaci mezi hladinami cytokinů TNF- α; IL-6; IL-10 v periferní krvi a systolickým i diastolickým krevním tlakem ve druhém; třetím trimestru. Potvrdili jsme statisticky významné zvýšení rizika preeklampsie pro skupinu high TNF-α ve třetím trimestru a negativní korelaci pro období druhého trimestru mezi porodní váhou a hladinami cytokinů TNF-α; IL-6, IL-10. Výsledky naší práce by mohli pomoci v časné diagnostice rozvoje závažné komplikace gravidity preeklampsie, protože žádný jednotlivý v současné době dostupný parametr nemá dostatečnou sílu průkazu.Skríning hladin cytokinů v periferní krvi (TNF-α; IL-10; IL-6) během druhého trimestru se může zdát být předčasný, je ještě třeba provést cost-benefit analýzy v rámci rozsáhlých randomizovaných klinických studií. V naší studii byla minimální porodní váha 2760 g, tedy žádné z dětí nenaplnilo kritéria pro nízkou porodní hmotnost.